Gå til hovedindhold

Spørgsmål og svar

Se svarene på de mest stillede spørgsmål om projektet.

  • Læs op

Indhold

    Risskov Skole skal udbygges, fordi der er behov for mere plads til nuværende og kommende elever på skolen. Mens udbygningen finder sted, vil en del af eleverne blive undervist i midlertidige undervisningslokaler på Plejehjemmet Hørgården. Med vedtagelsen af Budget 2023 blev der afsat 153 mio. kr. til udbygning af Risskov Skole.

    Der er i øjeblikket indskrevet 907 elever i almenklasser og 40 elever i specialklasser på Risskov Skole. 44 klasser modtager undervisning på Risskov Skole i skoleåret 2022/23. Der er kun 39 undervisningslokaler på skolen. Skolen mangler allerede nu lokaler til undervisning og personaleforhold.

    I de kommende år forventes elevtallet på Risskov Skole at stige kraftigt. Børn og Unges prognoser viser, at elevtallet i almenklasserne vil stige med 113 elever fra nu og frem mod skoleåret 2026/27. Behovet for undervisningslokaler vil stige til 50 undervisningslokaler. Der etablerer vi 11 nye undervisningslokaler, som skal stå klar i 2027/28, og det vil stige til 12 undervisningslokaler frem til skoleåret 2031/32.

    Udbygningen handler altså ikke kun om prognoser og forventet elevtalsstigning. Der er allerede nu for lidt plads på skolen og derfor også behov for at finde plads til de børn, som går på skolen i dag. 

    Stigningen i elevtallet skyldes særligt boligudbygningerne i området og en generel stigning i andelen af 6-15-årige i befolkningen. Begge dele betyder, at elevgrundlaget i Risskov skoledistrikt vokser.

    Lige nu er vi i den helt tidlige fase af projektet, hvor vi samler input og feedback fra skolens ledelse, forældre, personale, naboer, teknikere og andre magistrater.

    Børn og Unge forventer, at udbygningen står færdig i løbet af 2028. Projektet er i sin meget spæde opstartsfase, så der er mange forhold, som kan påvirke processen. Det betyder, at den endelige dato for færdiggørelse vil kunne ændre sig.

    Vi arbejder på at etablere midlertidige undervisningslokaler på Plejehjemmet Hørgården, som ligger cirka 700 meter fra Risskov Skole. Her vil vi omdanne en tom fløj til et attraktivt og anderledes undervisningsmiljø.

    I skoleåret 2023-24 vil det være 8.årgang, som består af 95 elever fordelt på fire klasser, der får deres dagligdag og hovedparten af deres undervisning på Hørgården. På 8. årgang er eleverne så modne, at de kan transportere sig i trafikken uden særlige hensyn og ved instruktion. De har samtidig basiskundskaber til at kunne benytte det nye læringsmiljø til mere tema-/projektbaseret undervisning.

    Vi har i Børn og Unge et tæt samarbejde med Sundhed og Omsorg omkring plejehjemmet. Vi er også i tæt dialog med mobilitetsafdelingen i Teknik og Miljø for at sikre samspil mellem skolens udbygning og de trafikale udfordringer omkring skolen.

    Risskov Skole bruger allerede i dag Skoleparken på den anden side af Vestre Strandallé i løbet af skoledagen. Vi afsøger derfor muligheden for, om og hvordan, Skoleparken kan indgå som en del af det samlede udeareal til eleverne. Hvis Skoleparken skal bruges på anden måde end i dag, vil det blandt andet blive nødvendigt at etablere en sikker forbindelse til parken over den trafikerede Vestre Strandallé.

    Risskov Skole udbygges i forlængelse af de eksisterende bygninger inden for egen matrikel, hvorfor der ikke laves et decideret skolebyggeri i Risskov Skolepark. Efter ombygningen vil parken fortsat være offentligt tilgængelig for hele lokalområdet. Parken forbliver i videst muligt omfang som den er i dag mht. træer, legeareal, adgang, mulighed for hundeluftning mv. Muligheden for at opføre offentligt toilet og en mindre overdækning som kan gøre parken mere brugbar som udeareal i skoletiden og være til glæde for lokalområdet, undersøges stadig.

    Sammen med parken ser vi selvfølgelig også på, hvordan de eksisterende udearealer på Risskov Skole kan omdannes og aktiveres bedst muligt

    I forbindelse med udbygningen nedsætter vi en styregruppe med repræsentanter fra skolens ledelse og skolebestyrelsen med forældrerepræsentanter. Derudover etablerer vi arbejdsgrupper for forskellige dele af byggeriet. Hvilke grupper, der er behov for, er stadig under afklaring. De kan fx bestå af elever, lærere, naboer og så videre og handle om udearealer, adgangsforhold mv.

    Arbejdsgrupperne vil primært være aktive i de indledende faser af projektet. I løbet af foråret forventer vi at informere om mulighederne for at deltage i en eller flere arbejdsgrupper.

    Det er besluttet, at vi udbygger Risskov Skole inden for eksisterende matrikel, og at der skal etableres midlertidige undervisningslokaler på Plejehjemmet Hørgården. Vi har undersøgt muligheder for skoledistriktsændringer, satellitskole og udfasning af specialklasser været undersøgt i samarbejde med skolens ledelse og bestyrelse.

    Inden beslutningen om udbygning af Risskov Skole inden for egen matrikel er der lavet analyser og undersøgelser af en række forskellige grunde i Risskov for at undersøge muligheden for at opføre en satellitskole – altså muligheden for at Risskov Skole bliver en skole på to matrikler.

    Risskov Skoles ledelse har været inddraget i drøftelser og overvejelser omkring en satellitskole og har udtrykt et ønske om at forblive en samlet skole på én matrikel. Samtidig har det ikke været muligt at finde en grund, der kan give et bedre skoletilbud end at udbygge inden for skolens eksisterende matrikel. Formålet med at udbygge Risskov Skole er at skabe det bedst mulige skoletilbud for både børn, forældre og personale. Derfor er der truffet beslutning om at Risskov Skole udbygges inden for eksisterende matrikel.

    Inddragelsen er i gang og har været det i et stykke tid med løbende dialog med skolens ledelse, skolebestyrelsen og forældrerepræsentanter. Som borger i Risskov har du nu mulighed for at gøre din holdning gældende ved at indgå i en eller flere arbejdsgrupper.

    Vi forestiller os, at arbejdsgrupperne skal beskæftige sig med spørgsmål om, hvordan Risskov Skole udbygges bedst muligt inden for de rammer, der er besluttet, hvordan udearealer kan udformes bedst muligt for alle klassetrin, adgangsveje ind og ud af skolens grund og til de forskellige bygninger, hvordan placeres udbygningen bedst på grunden og hvordan kunne den se ud?

    Når arbejdsgrupperne skal nedsættes, inviterer vi dels gennem besked på skolens Aula og mail til fællesrådet.

    Vi kan se, at der inden for en årrække også bliver udfordringer med pladsen på de omkringliggende skoler. Elevtallet forventes på sigt at stige på både Strandskolen, Skovvangskolen og Ellevangskolen. Risskov Skole har pladsmangel allerede nu, og skoledistriktsændringer indfases over tid og er først fuldt indfaset efter cirka ti år.

    Sidst opdateret: 15. november 2023